De werksessie werd geopend door de Wethouder van Almelo, Eugène van Mierlo. Zijn droom, zoals hij het verwoordde, is: “Ik zie kinderen die lachen, vrolijk zijn, die kind kunnen zijn.” De impact die scheidingen op kinderen hebben is enorm en we moeten ons inzetten om deze impact te minimaliseren.
Tijdens de werksessie kwamen zo’n 90 ervaringsdeskundigen en professionals samen. De professionals kwamen van gemeenten, jeugdhulpaanbieders, jeugdbescherming en andere relevante partijen, bijvoorbeeld uit de veiligheidsketen. Bijna iedereen die aanwezig was, heeft op de één of andere manier betrokkenheid bij scheidingen. Samen zijn we aan de slag gegaan om onze regionale visie op complexe scheidingen om te zetten in een gedragen aanpak. De verhalen van Maite en Thom van Stichting Villa Pinedo, evenals die van moeder Aafke, die begeleid is vanuit deze nieuwe visie, maakten diepe indruk op ons allemaal. Hun ervaringen herinnerden ons eraan hoe belangrijk het is om te luisteren naar de mensen die direct betrokken zijn. Door naar hen te luisteren kunnen we betere keuzes maken, in de vertaling van onze visie naar concrete acties en oplossingen.
Onze missie is helder en krachtig: rust en welzijn voor ieder kind, waarvan de ouders gaan scheiden of al gescheiden zijn. Aanhoudend conflict tussen ouders is schadelijk voor de ontwikkeling van kinderen en kan leiden tot ernstige emotionele en sociale problemen. We moeten samen werken aan oplossingen, zoals het ondersteunen van solo parallel ouderschap. Door ouders de juiste handvatten en begeleiding te bieden, kunnen werken aan rust en welzijn in deze gezinnen.
In de middag zijn we uiteengegaan in acht groepen, waarbij een schat aan informatie is opgehaald. We zagen de eerste contouren al ontstaan, waarbij een duidelijke samenhang was tussen alle acht onderwerpen. De gespreksleiders werken, samen met de deelnemers, aan de verdere uitwerking en die worden 18 november gepresenteerd.
We ontwikkelden de onepager: "Naar rust en welzijn bij complexe scheidingen", die je tijdens de werksessie ontvangen hebt. Klik hier om de onepager te downloaden. We vragen jou om deze te printen en op een zichtbare plek op te hangen. Dit document kan dienen als een herinnering aan onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om het verschil te maken voor kinderen van gescheiden ouders.
Op onze website vind je alle resultaten en achterliggende informatie over het proces dat we tot nu toe hebben doorlopen: de visie, uitgebreide onderzoeksrapporten; de werkboekjes; de presentaties tijdens de werksessie; en de filmpjes van de goede voorbeelden. Daarnaast willen we je ook wijzen op deze website van ‘goed uit elkaar’, die ouders, jongeren, professionals en betrokkenen ondersteunt in het omgaan met (complexe) scheidingen. Deze bronnen zijn waardevol en kunnen ons allemaal helpen om beter te begrijpen hoe we onze aanpak kunnen verbeteren. De inzichten die we hebben opgedaan vormen een stevige basis voor de verdere ontwikkeling van de regionale visie en aanpak.
Tekenaar Cunera van Draw up! heeft de dag vastgelegd en presenteerde onderstaande samenvatting met uitgelicht vier aanbevelingen over een eenduidige en gedeelde visie, bewustwording van het effect op het kind, laagdrempelige en toegankelijke informatie en hulp en de inzet van ervaringsdeskundigen.