Lange wachttijden voor jeugdhulp kunnen grote impact hebben op het welzijn van een jeugdige en het gezin. In de Twentse Regiovisie staat opgenomen dat we in Twente wachtlijstvrij willen werken. Het programma Aanpak Wachttijden Jeugdhulp Twente, onderdeel van de Samenwerkingsagenda jeugdhulp Twente, heeft daarvoor de Beschikbaarheidswijzer aangeschaft. Het is de bedoeling dat de gecontacteerde aanbieders in Twente ervoor zorgen dat de actuele wachttijden zichtbaar zijn op dit platform. We monitoren de gegevens in de Beschikbaarheidswijzer om verbinding te leggen tussen jeugdhulpaanbieders, gemeenten en verwijzers.
Voor iedereen een hulpmiddel en toegankelijk
De wachttijden binnen de jeugdhulp zijn een uitdaging. Verwijzers, zoals de lokale toegang, staan dagelijks voor de uitdaging om jeugdigen zo snel mogelijk naar de juiste plek te verwijzen. Maar hoe weet je waar plek is? Hoe zorg je dat een jeugdige, of misschien wel het hele gezin, niet onnodig lang op hulp moet wachten? Er werd daarop veel rondgebeld, gemaild en ingeschreven op meerdere plekken tegelijk.
Harald Noordhof, coördinator: “Dit idee is ontstaan na de vorige inkoopronde binnen een van de Ontwikkeltafels van de Twentse Transformatie, waarbij gemeenten, zorgaanbieders en onderwijs samen ontwikkelden. We wilden een soort hotelbedden boeking-systeem zoals Booking.com voor woonplekken in Twente ontwikkelen. We hadden hiervoor niet de goede inkoopvorm gekozen, want de prijs van een woonplek hing af van de cliënt en niet van waar de woonplek was. Met de huidige inkoop is het Twente gelukt locaties en hun woonplekken te financieren waarmee we eenvoudiger kunnen “boeken”. Door de Beschikbaarheidswijzer zetten we nu een enorme stap in het tijdig bieden van de juiste hulp in Twente. Binnen enkele klikken is te zien waar passende hulp wanneer beschikbaar is.”
We hebben ervoor gekozen, vanuit het kader van transparantie en de regionale samenwerking zoals omschreven in de Regiovisie, dat de data openbaar is en dus niemand hoeft in te loggen om deze data in te zien.
Hoe werkt de Beschikbaarheidswijzer?
De Beschikbaarheidswijzer is beschikbaar via deze link en geeft een helder overzicht van de actuele beschikbaarheid per behandeling, aanbieder en locatie. Zowel de wachttijden voor ambulante jeugdhulp als de wachttijden en de beschikbaarheid van plekken voor wonen en verblijf worden bijgehouden. Het platform biedt niet alleen een eenvoudige manier om te zoeken, maar maakt ook slimme matches op basis van behandeling, locatie en aanvullende criteria. Dit helpt bij het maken van snelle en goed onderbouwde keuzes.
Met de Beschikbaarheidswijzer kun je:
- Zoeken op beschikbaarheid per behandeling
- Filteren op benodigde zorg en direct zien welke aanbieder dat biedt
- Zoeken op locatie, rekening houdend met reisafstand en lokale verordeningen
- Directe koppelingen maken met het zorgportaal en het aanbestedingsportaal
Coördinatie van jeugdhulp (op tijd passende hulp)
De Beschikbaarheidswijzer is voor Twente geschikt gemaakt om hulp en plaatsingen binnen crisis en plaatsingen binnen wonen en verblijf te kunnen coördineren. Er zijn medewerkers die door middel van het gebruik van de Beschikbaarheidswijzer de benodigde hulp en plaatsingen kunnen coördineren. Voor crisis hebben we het CPSH (coördinatiepunt spoedhulp), waarbij is gekozen voor een inlogsysteem. Voor wonen en verblijf zal per 1 april het coördinatiepunt wonen en verblijf (CPWV) starten.
Voor het coördinatiepunt wonen en verblijf worden alle woon- en verblijfsplekken op de kaart getoond. Het gaat in totaal om 374 gecontracteerde locaties in Twente en Nederland met maximaal 2.066 woonplekken. Deze woonplekken worden niet allemaal bezet door Twentse jongeren, maar er zijn wel specifieke prijsafspraken gemaakt met de aanbieders van deze woonplekken. Door de plaatsingen te coördineren kunnen we gerichter sturen op passende hulp en zien we beter wat we in de regio te doen hebben.
Hoe nu verder?
We blijven doorontwikkelen. Bestuurlijk duwer van de Aanpak Wachttijden, wethouder van Losser Marian Oosterbroek zegt hierover: “Het bleek lastig te zijn om een goed instrument te vinden waarmee we zowel data kunnen verzamelen als waarmee ouders, jeugdigen en hun verwijzers nog sneller op de juiste plek uit kunnen komen. Met de aanschaf van de Beschikbaarheidswijzer maken we een grote stap in wachtlijstvrij en datagedreven werken, volledig in lijn met de leidende principes uit de Regiovisie van Twente.
De Beschikbaarheidswijzer is een goed instrument om jeugdigen sneller en beter te helpen met zorg, ondersteuning en hulp. Aanbieders kunnen elkaar nu eenvoudiger en sneller vinden, terwijl externe verwijzers een breder en duidelijker beeld van het zorglandschap krijgen.
"Daarnaast werken we aan een systeem om te meten en vervolgens te sturen. Hiervoor gebruiken we de, vanuit de zorgaanbieders beschikbaar gestelde, data uit de Beschikbaarheidswijzer, aangevuld met data uit het berichtenverkeer. Op basis hiervan kunnen we met elkaar het goede gesprek voeren om tijdig de juiste hulp aan jeugdigen te bieden.”
Naast dat de Beschikbaarheidswijzer inzicht geeft in de actuele wachttijden van jeugdhulp, willen we ook graag zicht krijgen op onderliggende patronen. Kennispunt Twente helpt ons met het ontsluiten van data en de monitoring hiervan. Deze data kunnen ons helpen met het sturen en bijsturen van patronen die we ontdekken, zodat we ervoor kunnen zorgen dat jeugdigen die hulp nodig hebben op tijd passende hulp ontvangen.
Wil je meer weten?
We organiseren binnenkort (na de carnavalsvakantie) een webinar waarin we gebruikers meenemen in het werken met de Beschikbaarheidswijzer. Wil je erbij zijn? Meld je dan alvast aan via deze link. Je ontvangt tegen die tijd meer informatie.
Neem een kijkje op de Beschikbaarheidswijzer om te zien hoe de Beschikbaarheidswijzer bijdraagt aan een nog snellere en nog betere toegang tot zorg voor jeugdigen in Twente. Heb je vragen over het gebruik van de Beschikbaarheidswijzer? Neem dan contact op met Harald Noordhof, coördinator Beschikbaarheidswijzer regio Twente, via e-mailadres:
Twente@beschikbaarheidswijzer.nl.