Een van de aanwezigen zei: “Die eerste duizend dagen van een kind zijn cruciaal, daar vinden explosieve ontwikkelingen plaats.” Reden genoeg om samen echt aandacht voor jonge kinderen te hebben en om daar waar haperingen zijn, er snel en adequaat op in te spelen.

Tijdens de bijeenkomst heeft het ontwikkelteam haar eerste visie voorgelegd aan een brede groep mensen met uiteenlopende achtergronden: beleidsmedewerkers van gemeenten, orthopedagogen vanuit de JGZ en vanuit het onderwijs, professionals uit de kinderopvang en de JGGZ en een onderzoeker van Kennispunt Twente. Doel van deze bijeenkomst was om de visie aan te scherpen, om elkaar te leren kennen en om samen uit te vinden waar we naartoe willen werken en hoe we dat aanpakken. Uit het gesprek kwamen de volgende acties tot aan de zomer van 2020:
-
Twee studenten brengen voor hun afstudeeronderzoek de ‘Twentse jonge kind keten’ in de eerste 1000 dagen in beeld. Wie komen ouders daar tegen? Waar worden knelpunten of kwetsbare situaties gesignaleerd? Pakken we die goed op? Hoe richten gemeenten in Twente voorzieningen in voor jonge kinderen? Wat vinden ouders daarvan? Op basis van deze inventarisatie van ‘de jonge kind keten’ kunnen we analyseren waar dingen missen en vervolgens kijken welke verbeteringen waar mogelijk zijn.
-
Kennispunt Twente voert een analyse uit op de jeugdhulpinzet voor 0 tot 6-jarigen uit Twente.
-
Voor de zomer van 2020 wordt een bredere bijeenkomst gehouden waarbij met meer stakeholders uit het veld besproken wordt wat in beeld gebracht is, wat mogelijk vervolg kan zijn en wie daar welke rol in kan spelen.
In het ontwikkelteam missen nu nog een aantal partijen: het speciaal onderwijs; opvoedondersteuning en verloskundigen. En de ouders zelf. Deze groepen worden erbij betrokken.
Vol energie gaat het ontwikkelteam verder op de ingeslagen weg. Wil je meer weten of heb je ideeën? Neem dan contact op met projectleider Kate Snellens.