Het projectteam ‘Complexe scheiding’ onderzoekt samen met beleidsadviseurs en medewerkers van de lokale toegang of zo’n triage-instrument ingezet kan worden in de Twentse gemeenten!
De gevolgen van een conflictscheiding
Een conflictscheiding ontstaat niet vanuit het niets. Dit is vaak het resultaat van een dynamisch proces van escalerende conflicten die zich steeds meer verharden. Er ontstaat vaak zoveel onenigheid dat de ouders het belang van hun kinderen uit het oog verliezen. De kinderen zijn vaak inzet in de onderlinge strijd. Conflictscheidingen brengen ernstige gevolgen met zich mee. Denk aan psychotrauma bij jeugdigen, financiële gevolgen, opvoedingsproblematiek, maar ook hoge maatschappelijke kosten.
De afgelopen jaren zijn er verschillende interventies en methodieken ontwikkeld om ouders en jeugdigen te ondersteunen wanneer er sprake is van een conflictscheiding. Ook zijn er diverse triage-instrumenten ontwikkeld. Het projectteam ‘Complexe scheiding’ deed onderzoek naar deze instrumenten en heeft de voorkeur uitgesproken voor het triage-instrument van Sterk Huis. Door de inzet van een triage-instrument zijn hulpverleners - die werken met scheidende ouders - zodanig toegerust, dat zij de ernst van de situatie goed in kunnen schatten, goed luisteren naar de jeugdigen én passende zorg inzetten.
Onderzoek naar bruikbaarheid in Twente
In november 2021 vindt een bijeenkomst plaats voor alle Twentse gemeenten. Samen met beleidsadviseurs en medewerkers van de lokale toegang wordt de bruikbaarheid van het instrument pér gemeente onderzocht. Wie gaat triageren? In welke vorm zal de triage plaatsvinden? En: wat is er voor nodig om het in te zetten? Wil je meer weten over de pilot of de bijeenkomst? Neem contact op met projectleider Ruth Driessen, via r.driessen@regiotwente.nl