Het vastlopen van jongeren heeft verschillende oorzaken, maar hun situatie is altijd schrijnend. Zeker omdat ze een structurele achterstand dreigen op te lopen. Het project zorgt voor een betere samenwerking tussen onderwijs, leerplicht, jeugdregisseurs, JGZ, dagbesteding- en trajectlocaties én de jeugdhulpverlening. Met als doel: perspectief op een hoopvolle toekomst voor jongeren.
Om de samenwerking te verbeteren is het nodig dat partijen elkaar vinden én versterken. De sociale kaart is één van de instrumenten om dat te bereiken. De kaart maakt zichtbaar hoe het Twentse netwerk eruit ziet, wat de beschikbare instrumenten zijn en hoe die ingezet kunnen worden.
Onderwijsvoorzieningen: minimaal 50% van de leerlingen met schoolverzuim
De onderwijsvoorzieningen die in deze sociale kaart zijn opgenomen, zijn allemaal bovenschoolse voorzieningen die jongeren met schoolverzuim plaatsen. Ze zijn bedoeld voor leerlingen waarbij inzet van voorzieningen binnen de school, zoals een pluspunt of maatwerkklas, onvoldoende toereikend zijn. Een verwijzing is noodzakelijk (door het samenwerkingsverband of een interne commissie bijvoorbeeld). Daarnaast zijn ze – tot op zekere hoogte - toegankelijk voor jongeren buiten de eigen schoollocatie of stichting. Binnen vrijwel alle genoemde onderwijsvoorzieningen is er bij minimaal 50% van de leerlingen sprake van schoolverzuim.
Dagbestedings- en trajectaanbieders: ervaring met schoolverzuim
De dagbestedings- en trajectaanbieders in deze sociale kaart hebben allen een aanbod voor jongeren en hebben ervaring met jongeren met schoolverzuim. Het betreft hier dagbestedingslocaties, zorgboerderijen, zorgmaneges, leerwerklocaties en participatie- en re-integratiebureaus.
Hulpverleningsinstanties: richten zich op specifieke doelgroep
Uit de inventarisatie binnen Twente is gebleken dat een groot aantal hulpverleningsinstanties te maken krijgt met jongeren met schoolverzuim, in de vorm van diagnostiek, begeleiding en/of behandeling. De hulpverleningsinstanties die in deze sociale kaart zijn opgenomen zijn veelal de grotere GGZ- en jeugdhulpinstanties binnen Twente, die zich richten op een specifieke doelgroep waarbij schoolverzuim vaak voorkomt, of die zich specifiek richten op een bepaald type schoolverzuim. De instanties bieden, naast begeleiding, vaak ook behandeling aan.
Maatwerk is van belang
Deze sociale kaart is niet bedoeld om adviezen te geven over passende trajecten voor individuele jongeren: maatwerk en afstemming met betrokken partijen blijft voor iedere jongere van belang bij de keuze voor een passend traject.
Tot slot
De sociale kaart is onderhevig aan verandering en geeft geen uitputtend overzicht van het aanbod binnen Twente. Om als partner genoemd te worden op de sociale kaart, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen: 1) Je hebt een specifieke aanpak voor het stimuleren van schoolaanwezigheid en zet die aanpak op een substantieel aantal jongeren per jaar in. 2) Je bent bereid om deel te nemen aan netwerkbijeenkomsten. 3) Je draagt bij om de sociale kaart up-to-date te houden. Aanmelden voor plaatsing op de sociale kaart kan via info@twentsebelofte.nl