Binnen het Twents model kennen we het product medicatiecontrole. Dit product kent een afwijkende procedure en heeft twee verschillende soorten met, per soort, vaste zorgaanbieders.
1. Medicatiecontrole zonder co-morbiditeit
- Het betreft medicatiecontrole bij behandeling van gedragsproblemen (ADHD) en/of medicatiecontrole bij psychische- of gedragsaandoening.
- Indien medicatiecontrole nodig is tijdens de ondersteuningsbehoefte Jeugd (OB3ABC of OB4ABC), dan is dit onderdeel van de behandeling. Er wordt geen afzonderlijke ondersteuning voor medicatiecontrole ingezet.
- In het Twents model is medicatiecontrole ondersteuningsbehoefte 4E. Deze wordt ingezet, zodra de behandeling is afgerond, medicatie is ingeregeld maar nog wel periodieke medicatiecontrole nodig is. Per traject wordt de omvang en duur van de medicatiecontrole vastgesteld door de verwijzer in afstemming met de behandelaar.
- Er hoeft geen resultaat- of afsprakenoverzicht opgesteld te worden.
- De toewijzing en declaratie gaat via het berichtenverkeer. Volg werkwijze A (zie hieronder).
- Zorgaanbieders: zie overzicht gecontracteerde zorgaanbieders zorgportaal.
2. Medicatiecontrole bij co-morbiditeit (ziekenhuizen)
- De behandeling / het consult heeft een vast tarief voor een traject van maximaal 120 dagen.
- De verwijzer altijd vullen.
- De toewijzing en declaratie-/factuur gaat bij voorkeur via het berichtenverkeer.
- Er hoeft geen resultaten- of afsprakenoverzicht opgesteld te worden.
- Zorgaanbieders: zie overzicht gecontracteerde zorgaanbieders op zorgportaal.
EED is een specifieke leerstoornis die zich kenmerkt door een hardnekkig probleem in het aanleren van goed en snel lezen en/of spellen op woordniveau, die aanhoudt ondanks goed onderwijs en extra ondersteuning vanuit het passend onderwijs. Deze kinderen zouden zich zonder specialistische jeugdhulp niet kunnen ontwikkelen conform hun intelligentie. Enkelvoudig betekent dat het kind naast Dyslexie geen ggz-stoornis, beperking of andere taal- of leerstoornissen heeft die belemmerend zijn voor dyslexieonderzoek en/of -behandeling (co-morbiditeit).
Voordat EED wordt ingezet, moet eerst worden uitgesloten dat de lees- en/of spellingproblemen een andere oorzaak hebben - denk hierbij aan slechte ogen, slecht taalonderwijs of een zeer laag IQ. Voor de behandeling begint, worden afspraken gemaakt tussen de wettelijk vertegenwoordigers (ouders/verzorgers), de school en de jeugdhulpaanbieder. Het gezamenlijke doel van de onderwijsondersteuning, de behandeling en de leesondersteuning door de wettelijk vertegenwoordigers, is het halen van een functioneel niveau van technisch lezen. Minimaal leesniveau E6 is noodzakelijk om in het Voortgezet Onderwijs mee te kunnen komen.
Verwijzing EED
EED diagnostiek of behandeling mag uitsluitend worden verleend op verwijzing van de school. De school moet aantoonbaar maken aan de aanbieder dat zij heeft gehandeld conform het protocol leesproblemen en dyslexie. En dat de diagnostiek en behandeling voldoen aan de eisen gesteld in het Protocol "Dyslexie Diagnostiek & Behandeling. Het is van belang dat de dyslexiezorg is afgestemd op de individuele ondersteuningsbehoefte van het kind en dat rekening wordt gehouden met omgevingsfactoren waarin deze opgroeit. Bovendien gaan we ervan uit dat de zorgaanbieder optimaal aansluit bij het onderwijsproces (inhoud en proces).
Organisaties die voldoen aan de landelijke richtlijnen voor EED zorg kunnen diagnostiek (max 15 uur) en behandeling (max 70 uur) gericht op EED bieden aan jeugdigen van 7-13 jaar. De behandeling wordt pas ingezet als begeleiding uit het onderwijs tot onvoldoende resultaat heeft geleid. EED-ondersteuning is aanvullend op onderwijsondersteuning die gelijktijdig plaatsvindt. Een EED-traject duurt vanaf de aanmelding voor diagnostiek tot einde behandeling, maximaal twee jaar. Voor het behandeldeel geldt een maximale termijn van 30 maanden.