Binnen Ontwikkeltafel 2 staat het thema ‘In Twente groeit de jeugd veilig op’ centraal. Op 1 maart aanstaande zal de Jeugdbeschermingstafel starten. Er is gekozen voor 4 subregio’s waar de jeugdbeschermingstafels zullen plaatsvinden; Almelo. Hengelo, Oldenzaal en Enschede. Er worden 3 voorzitters en 3 procesondersteuners aangesteld. De zoektocht naar deze nieuwe collega’s is bijna voltooid. Zodra de Jeugdbeschermingstafel van start gaat stellen we ze aan je voor.
Het is van belang dat wanneer er zorgen zijn over de veiligheid van een kind, het gezin betrokken is bij de totstandkoming van de beslissingen die genomen worden. Op dit moment worden ouders nog te weinig betrokken. Ook de afstemming en samenwerking binnen de keten kan beter. Daarnaast maken alle 14 gemeenten ieder apart (werk)afspraken met Veilig Thuis Twente, de Raad voor de Kinderbescherming en de 3 gecertificeerde instellingen (GI’s) over de toegang tot het gedwongen kader. Door de inzet van de jeugdbeschermingstafels zal er in de regio een eenduidige werkwijze ontstaan.
De manier van opschalen richting gedwongen kader en weer afschalen richting vrijwillig kader zou eenduidig moeten zijn binnen de regio. Een regionale werkwijze voor jeugdbeschermingstafel(s) is een oplossing voor bovenstaande problemen. En dat is waaraan we samen met onze partners aan gaan werken, zodat we vanaf 1 maart echt nog beter kunnen samenwerken met ouders, jeugdigen en zorgaanbieders.
Vind je het leuk om meer te lezen over de Jeugdbeschermingstafel? Kijk dan hier voor het artikel dat in oktober 2020 verscheen over de op- en inrichting van de Jeugdbeschermingstafel.