Extra informatie
Incidenten en calamiteiten dienen te worden gemeld en opgevolgd. Dat wordt beschreven in artikel 2.4.4 van de hoofdtender in ons bestek. Vaak worden beide onderdelen beschreven in een calamiteitenprotocol, maar een incidentenprotocol kan ook apart beschreven worden.
Het voorkomen van incidenten kan betrekking hebben op veel verschillende dingen van bijvoorbeeld gedrag van een mede-cliënt of hulpverlener tot bijvoorbeeld valgevaar door losliggende snoeren. Opvolging van incidenten vraagt om die reden om een procedure die duidelijk is voor medewerkers, zodat zij weten welke stappen er gedaan moeten worden.
Incidenten en calamiteiten dienen altijd aan de betreffende gemeente gemeld te worden. In geval van Jeugd ook aan de inspectie.
Vaak heeft een melding relatie met een geweldincident of andersoortig gedrag. In het calamiteiten protocol valt ook een ontruimingsplan in geval je over een locatie beschikt. Het ontruimingsplan maakt onderdeel uit van het calamiteitenplan en beschrijft welke acties bij welke calamiteit uitgevoerd moeten worden. Opgeleide BHV-ers maken hier meestal onderdeel van uit. In het plan moeten taken en verantwoordelijkheden goed beschreven zijn. Daarnaast een bijlage met belangrijke telefoonnummers en wie men moet waarschuwen bij een calamiteit en wie de verdere coördinatie en communicatie verzorgt. De preventieve maatregelen maken hier ook onderdeel van uit. Zo zal er aantoonbaar regelmatig een ontruimingsoefening plaats vinden.