Het Expertisenetwerk Jeugd Overijssel kent een Kennis- en Leerfunctie. Binnen deze functie wordt er vooral gebruik gemaakt van alles wat er in Overijssel al gebeurt op het gebied van kennisontwikkeling, onderzoek en monitoring. Dat gebeurt onder meer door het monitoren en leren van casuïstiek. En door onderzoeken en kennis te bundelen en beschikbaar te stellen.
Eind 2021 worden de eerste stappen gezet in het vormen van een Overijssels kennisnetwerk. In 2022 zal dit verder worden uitgebreid.
- Door de onderzoeks- en kennisinstituten aan elkaar te verbinden en met elkaar laten kennismaken.
- Het Overijsselse kennisnetwerk te vragen om in de loop van 2022 tot een gezamenlijke visie/ambitie te komen.
Daarnaast is het van belang dat er ook landelijk verbindingen worden gelegd, bijvoorbeeld met landelijke Kennisinstituten als het Nederlands Jeugdinstituut, maar ook met de Kennis- en Leerfunctie van de overige zeven Expertisenetwerken in het land.
Cliëntperspectief
Binnen het bovenregionale Expertisenetwerk Jeugd Overijssel staan jongeren en ouders altijd centraal, coproduceren en beslissen zij mee. Dit doen zij samen met gemeenten, zorgaanbieders en andere spelers in het netwerk. Binnen het Expertisenetwerk Jeugd Overijssel zullen cliënten binnen alle functies/onderdelen een plek gaan krijgen. Per onderdeel/functie van het netwerk is in de definitieve aanpak cliëntparticipatie uitgewerkt.
Impulsgelden
Een deel van de gelden die de gemeente Enschede als coördinerende gemeente ontvangt voor het financieren van het Expertisenetwerk Overijssel is bedoeld om hiaten in het jeugdzorglandschap op te lossen. In Overijssel willen we een impuls geven aan goede initiatieven die daadwerkelijk bijdragen aan onze misse en visie en die een daadwerkelijke oplossing bieden voor de jeugdigen en gezinnen die te kampen hebben met complexe problematiek.
Kijk voor meer informatie op de website van het Expertisenetwerk Jeugd Overijssel.