In Twente geven de aanbieders Ambiq, Karakter, Pluryn en Jarabee samen invulling aan hoogspecialistische behandeling. Er is nogal eens sprake van een combinatie met een verblijfsplek. Steeds vaker bieden zij ook thuis en ambulant specialistische zorg aan.
Twente kent globaal twee vormen van WVHS. De aanbieders hebben een stuurgroep gevormd:
3-milieusvoorziening
Bij 3-milieusvoorzieningen wordt verblijf, behandeling, onderwijs en vrijetijdsbesteding gecombineerd aangeboden voor (LVB)-jongeren die niet thuis kunnen verblijven vanwege (zeer) ernstige meervoudige gedragsproblemen en soms psychische/psychiatrische problematiek. Er is continu sturing, regulering, behandeling, ondersteuning en toezicht nodig. De problemen kunnen zo heftig zijn, waardoor de jongere en het gezin zo uit hun evenwicht raken, dat 24-uurs behandeling nodig is om stabiliteit, veiligheid en positieve interactie tussen de jongere en zijn omgeving voldoende te herstellen. Dit uiteraard met het oog op het optimaliseren van zijn groei- en ontwikkelingskansen in het ‘normale leven’.
Klinische-Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ)
Jongeren tot 18 jaar bij wie sprake is van een (ernstige) psychiatrische stoornis die het maatschappelijk functioneren ernstig verstoort, krijgen Klinische-Geestelijke Gezondheidszorg aangeboden. Door hun stoornis is er een groot risico op ernstige (blijvende) schade en/of een onveilige situatie. Er is sprake van ingewikkelde co-morbiditeit (één of meer chronische aandoeningen naast de hoofddiagnose). Ook biologische problemen (bijvoorbeeld genetisch of somatisch) en moeilijkheden op sociaal niveau of in de gezinssystematiek spelen een rol. Deze jongeren hebben vrijwel altijd (meer) intensieve behandelingstrajecten gehad die niet of onvoldoende tot verbetering hebben geleid. Zo nodig kan na het 18e jaar de behandeling doorlopen voor een goede afronding of omdat elders geen behandeling mogelijk is. Maar alleen onder voorwaarde dat financiering plaats vindt vanuit de ZVW.
Stuurgroep WVHS
Ambiq, Pluryn, Karakter en Jarabee zijn een koepelovereenkomst aangegaan met OZJT/Samen14 en vormen samen een stuurgroep WVHS. Uitgangspunt daarbij is: het behoud binnen de regio Twente van beschikbaarheid van deze voorzieningen en de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de jongeren met deze zorgbehoefte. Het doel: gezamenlijke, integrale levering van zorg aan de doelgroep.
Iedere jongere die WVHS-hulp nodig heeft, moet terecht kunnen bij een van de vier deelnemende zorgaanbieders. De aanbieders moeten dat zo nodig met elkaar afstemmen. Mocht plaatsing buiten de regio nodig zijn, dan blijven de Twentse WVHS-aanbieders verantwoordelijk voor de hulp.